ryijy finnish rugsModern finn szőnyeg (ryijy), Katri Haahti munkája / Modern Finnish rug, work of Katri Haahti

Úgy tűnik, hogy az év vége a kiállítások időszaka számomra: ilyenkor van több, korábban már kinézett kiállítást is megnézni (melyek egy része már addigra persze bezár). Hónapok óta kinéztem már magamnak Néprajzi Múzeumban a Ryijy című kiállítást, mely egy fajta speciális finn szőnyegekről szól. Miért éppen a finn szőnyegek? Egyszerű: a plakáton a fent látható textiltervezőnő egyik szőnyege volt látható színes és puha fonalakból szőve, bátran szőrösre hagyva. És ennyi nekem elég.

Mint kiderült a megérzés jó volt: ez a hagyományos ryijy néven futó finn szőnyegcsomózási technika nemcsak szép és puha, és a kilimre hasonlít, de hatalmas fejlődésen is ment keresztül az évszázadok során onnan kezdve, hogy a vikingek a csónakokban használták melegedni egészen a modern finn lakások kiegészítőjéig. Ami pedig igazán vonzó a kiállításban: nemcsak tapogathatóak a kiállított tárgyak, de bejelentkezéses alapon még tanulni is lehet a készítésüket egy rövid workshop keretében. Sajnos erről lemaradtam, de tuti ott ültem volna az első sorban. A kiállítás 2014. január 5-ig látogatható még. Alább néhány szemléltető kép a ryijy-kről.

***

End of the year: it is time for me to go to exhibitions. This time I visited an exhibition in the Museum of Ethnography in Budapest about a special type of Finnish rug, called ryijy. Why ryijy? Because I really liked the billboard: it showed the work of textile designer shown above, and it was colorful, fluffy and soft. And it is enough for me.

It turned out, that I chose well: the history of these rugs are very interesting, not mentioning the rugs themselves, that evolved from their original function (vikings used them in their boats) into a modern interior decor item. What was the most attractive feature of the exhibiton? I could touch the rugs, see their structure, smell them, and it was great. Here are some photos of beautiful ryijys.

regi finn szőnyeg ryijy

Ryijy szőnyeg 1817-ből / Ryijy rug from 1817

finnish rugs, ryijy karin keitel

Ryijy szőnyeg a 21.századból, Katrin Keitel munkája / Ryijy from the 21st century, work of Katrin Keitel

modern ryijy

Nagyon modern ryijy a falon / Very modern ryijy on the wall (forrás / source)

néprajzi múzeum kiállítás / museum of ethnography exhibition

Részlet a kiállításból / Detail of the exhibition

0

1

Egy vélemény: “Kiállítás: szőrös finn szőnyegek, azaz ryijy / Exhibition in Budapest: Fluffy Finnish rugs, ryijy

  1. Pingback: Évértékelő 2013: A Fejlődés Éva / Summary of the Year: The Evolving Eve | Vadjutka.hu - egyedi design ékszer, textilékszer és kiegészítők

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.