Barion Pixel

1053, Budapest Kossuth Lajos utca 14-16. PART Studio az udvarban. Nyitva: H-P: 11:00-19:00, Szo: 10-14.

1053, Budapest Kossuth Lajos utca 14-16. PART Studio az udvarban
Nyitva: H-P: 11:00-19:00, Szo: 10-14.

Keresés
Close this search box.

Úgy érzem, valamit megint megragadtam a nagy Univerzumból. Ezt kommenteltem, erre:

“nem tudom mi az önzőség, de talán a döntés nélkül “csak szeretni” közelebb áll ehhez, mint a dönteni és szeretni. lehet h nem direkt önző, nem a “magamnak akarok mindent” tipusú önzőség, de a félelemből fakadó – döntéssel együtt valamit elvesztünk (és persze valamit nyerünk is, de nincs kecske és káposzta egyszerre) – döntésnélküliségnek ez a hozománya. most épp ezt gondolom.”

****
És úgy is érzem, hogy hallottam valamit, ami megragadott egy másik kis szeletet a nagy Univerzumból.

Seneca: “(a bölcs)…..mert ő tudja, hogy nem azok szeretnek bennünket, akikkel jót teszünk, hanem mi szeretjük azokat, akikkel jót tettünk, mindig jobban és jobban, a saját áldozatkészségünk tudatát szeretjük bennük, amire visszaemlékezni kellemes, vagy helyesebben a hatalmunk, leereszkedésünk emlékét….Én pedig mindig inkább szeretem, még most is jól esik elgondolni, mit műveltem érte, hogy feledem aljasságát és bámulom tulajdon jóságomat, mely nem halványul el hitványságától.” (Kosztolányi: Néro, a véres költő)

Ehhez kapcsolódott még valami: a Helfer-szindróma, azaz a “segítő tünetcsoport“.

“A segítő szindrómás általában kerüli az egyenrangú kapcsolatokat, sokszor jellemző rá a nárcisztikus kielégülés és a pozitív megerősítés vágya: az, hogy örökösen “tömjénezzék” önfeláldozó magatartása miatt. Tagadja, hogy szüksége lenne bármilyen segítségre; életét áthatja az állandó önkontroll. A segítő szindrómás azért segít másokon, hogy saját valódi érzéseit, szükségleteit ne kelljen észrevennie. Egy belső űrt tölt ki, amely a spontán érzésektől való félelemből származik.”

Ez ugyan főleg a valamilyen segítő szakmában dolgozóknál fordulhat elő, de szerintem enyhébb formában nem ritka “úgy általában” sem, emberekhez való viszonyuláskoban, kapcsolatok kialakulásában. Nem tudom, hogy ez most mennyire jó, vagy mennyire rossz; kezdek azon a véleményen lenni, hogy nincs “normális” ember, csak a nem-normalitásnak vannak fokozatai.

****
Egy hónapos őrlődés után arra jutottam, hogy felesleges – és lehet, hogy hosszú távon káros is – racionalizálni, az agyammal szabályozni az érzéseimet. Azok ugyanis akkor is vannak, ha “okos” akarok lenni, “okosan” akarok viselkedni. És mi az “okos”: az érthető, az ismert és biztos talaj. A bibi csak az, hogy ha már egyszer megszülettek azok az érzések, amikkel kapcsolatban “okosan” kellene vselkedni, és nem belemenni, nem tudomást venni róluk, száműzni őket, azok annál erősebbek lesznek. És végső soron nem lehet úgy leélni egy életet, hogy az ember a sérülés lehetőségét igyekszik állandóan minimalizálni.

Éppen ezért mostanában sokat mondogatom magamnak, hogy “nothing venture, nothing gain”. Néha úgy érzem magam, mint valami afrikai törzsi harcos, aki üvöltéssel küzd a halálfélelme ellen, miközben megy a háborúba meghalni.

Ezek is érdekelhetnek

Nyaraláskor is őrizd meg a stílusodat!

Praktikus tanácsok nyári ékszer-viseléshez Az év egyik legjobb időszaka ez, amikor egy időre hátrahagyod a hétköznapokat és ünnepelheted az életet! Amikor pakolod a bőröndödet, ne felejtsd otthon a kedvenc ékszereidet sem, hiszen ugyanúgy öltöztet, mint...

Amikor a ruha teszi az ékszert

Itt az idő, hogy vibráló színekben tündökölj! Felejtsd el azokat a színharmóniákra vonatkozó szabályokat, amiket korábban hallottál, légy merész. Talán nem is gondolnád, hogy például egy megfelelő színű fülbevaló milyen mértékben tudja feldobni a ruhát...

Paloma azt jelenti: galamb. Nekem sok minden mást is jelent.

A név kötelez – szokták mondani. Szeretném hinni, hogy így van. A Paloma kollekció a Paloma Artspace Művészudvar 10. születésnapjára készült. A Paloma Artspace – mely számos hazai tervezőnek ad otthont – pontosan 10 éve, májusban...

Heti kedvenc

Madarak naplementében – ezüst nya..

Elkapott pillanatok: a távozó madarakat elnyeli a lemenő Nap. 

925-ös finomságú ezüstből készült medál lemenő Nappal és aranyozott madarakkal.

A nyakláncot megrendelés esetén készítem el: körülbelül 2 hét a készítési idő. 

Mérete:

* a lánc 45 cm hosszú, de kérhető más hosszúsággal is
* a medál 3 cm hosszú

 

Szállítás:
* Az ékszereket bélelt dobozban szállítom, pufi borítékban, elsőbbséggel.
* Ha szeretnél ajándékcsomagolást, akkor kérlek, azt jelezd előre.

Megnézem

NE MARADJ LE A LEGÚJABB AKCIÓKRÓL!

Nagyon ritkán küldök levelet, de azt megéri elolvasni.