Nem szoktam recepteket posztolni, azt hiszem ez feltűnt. Pár napja azonban kaptam egy kedves felkérést: a Ladies First Consulting Adventi sütinaptárjának hétfői süteményét kérték tőlem. Eleve jó ötletnek tartom a sütinaptárat, hát még a Ladies First Consulting-ot, úgyhogy uccu neki megsütöttem gyorsan azt az almás sütit, amiről a barátaimnak már amúgy is sokat beszéltem.
Almás süti – cukorszegény, pikk-pakk változat
Amióta kiderült, hogy figyelnem kell az inzulinomra, kerülöm a cukrot, szénhidrátokat. Nem mintha nem szeretném ezeket – sőt, korábban igen jó barátságban voltunk – de hát az egészség az fontosabb. Éppen ezért sokáig kényszerű süti-elvonón voltam, melynek nemrégiben végre vége lett.
Rátaláltam ugyanis a leveles tésztára (tudom, ez másoknak nem nagy újdonság), azon belül is a Tante Fanny márkájúra, amit nemcsak sütőpapírral együtt árusítanak, de csak 35 gr szénhidrát van benne! Azért ez egy tésztától elég jó, nem?
Úgyhogy azóta almás sütit eszem: az elmúlt egy hónapban ez volt az ötödik adag, amit megsütöttem.
Öt szem nagyobbacska almát meghámozok, vékony cikkelyekre felszeletelem. Teflonedényben megolvasztok kb. 5 dkg vajat, majd beleöntöm az almákat. Megszórom fahéjjal, majd kavargatom, puhára párolom az almákat. Elkeverek benne 1-2 gr vaníliás cukrot és/vagy vaníliát, majd amikor kellemesen puhák az almák, egy csipet lisztet is. Összekavarom, majd leveszem a tűzről. Beletöltöm a fahéjas-almás tölteléket a kiteregetett leveles tésztába, berakom az előmelegített sütőbe, majd 20-30 perc múlva kiveszem. Kész is, lehet élvezkedni!