Tegnap sznobképzőben voltam. Program: 6 francia bor és 5 francia sajt kósotolása előadással fűszerezve a Gerbaud cukrászda Átrium termében. Nagyon tanulságos volt.
A következő monológokat hallgattam végig.
50-es bácsi: „Az átlagos borkóstolók a kis tallintartalmú – kevéssé csersavas – borokat szeretik. Úgy van ez, mint az operával. Az igazi operaszeretők megértik Wagnert, a többiek megelégszenek Verdivel és Puccinivel.”
40-es néni: „Ez semmi. Amikor én havonta egyszer wine-and cheesetasting party-t tartok, akkor van minimum 20 féle sajt, paprika, paradicsom, lilahagyma, fokhagyma – ha már hagyma, akkor hadd szóljon -, és 4 féle vörösbor.”
Amúgy szerintem a program jó volt, a borok nagy része isteni volt és a sajtok is elfogytak az uccsó morzsáig. Hála Istennek az utolsó, legjobb bor-sajt párosításnál a 40-es néni asztalszomszéd már nem volt ott, mert a férjével megsértődtek azon, hogy az egyik alkalommal egyszerre csak kevés sajtot tálaltak.
Ő volt a legjobb:
Bleu d’Auvergne