Annyira imádom, amikor emberek álmodnak valamiről, majd osztanak-szoroznak, szerveznek, küzdenek és végül elindulnak megvalósítani azt, amiről álmodtak / ábrándoztak. Így tett Erika barátnőm (az Égigérőpaszuly gasztroblog írója és volt újságíró), valamint az ő Eszter barátnője (ex-ügyvéd): nemrégiben megnyitották a Cukker süti cukrászdájukat a Gazdagréti lakótelep kellős közepén. (A nem belvárosi helyszín ne riasszon el senkit: BKV-val – no meg persze autóval – könnyen megközelíthető.)
Jómagam már évek óta Erika kosztosa vagyok, úgyhogy elfogult: mondjuk amikor épp nincs alkalmam enni a főztjét, akkor távolról rajongok. De miért is ne lennék elfogult, amikor Erikáék képesek olyan sütiket sütni, melyek merészek és kiegyensúlyozottak egyszerre. Azaz például a korianderes narancstorta hallatán kicsit elkerekedik a szemem, de tudom, hogy aggodalomra semmi ok: az ízek izgalmasak és harmonikusak egyszerre. Nem beszélve arról, hogy ha azt kérem, hogy készítsenek cukor – és tejmentes gesztenyetortát, akkor egy fantasztikus cukor – és tejmentes gesztenyetortát kapok, bónuszként valami alternatív lisztből sütve, hogy gluténmentes is legyen. Szóval rajongó vagyok, na.
Erika azt mondja, hogy az ő céljuk az ízlésformálás, illetve a tudatosabb ízlelésre való rászoktatás. Szeretnék elérni, hogy egy süteménynél a vevők ne elégedjenek meg azzal, hogy édes, hanem kapjanak kifinomult, rafinált párosításokat a jó minőség mellé.
Az évek során megtanultam hinni neki. Hogy amikor azt olvasom, hogy “tonkababos mogyorószelet”, akkor tudom, hogy az csak valami izgalmas újítás lehet, és nem kérdezem meg, hogy “baaaaab? hogy jön a bab a sütibe?!”. A “perzsa szerelemsütemény” hallatán máris szerelmes leszek, és szippantom az édes- fűszeres levegőt, a “kínai ötfűszeres répatorta” révén a dél-kínai Li folyó partjára képzelem magam, és meg is feledkezem a “répatortavaaan?” viccről. (Ja, nem.) Mindemellett természetesen a hagyományos csokitorta-kávétorta-csokiskeksz vonal is megtalálható náluk, ha esetleg valaki nem lenne nyitott (még) a néha furcsán hangzó párosításokra.
A cseppet sem visszafogott beharangozó után íme néhány kép a pár hete nyílt cukrászdáról és az aznapi kínálatáról.
Cím: Cukker süti, Budapest, 1112 Rétköz utca 47/C
Nyitvatartás: Szerdától vasárnapig 10-18 óra között
Megközelítés tömegközlekedéssel: 8E, 139 és 108E buszok
Cukker sütibolt a kép bal oldalán: a Gazdagréti lakótelep közepén, a 8-as busz megállójában
A pult (majdnem) nyitáskor: még mindenből sok van!
Rám kacsintott a gránátalma a csokitortáról
…a nénire egy másik süti kacsintott.
Ezt milliomos szeletnek hívják. A kérdés: miért? Mert millió kalória van benne, vagy mert millió csoki-vitamin?
Ugye ti is csak a krémet kéritek a tetejéről?
Erika serénykedik: jó már a tészta?
Eszter készülődik a máktortához
Erika és Eszter a Cukker süti-birodalomban