Barion Pixel

1053, Budapest Kossuth Lajos utca 14-16. PART Studio az udvarban. Nyitva: H-P: 11:00-19:00, Szo: 10-14.

1053, Budapest Kossuth Lajos utca 14-16. PART Studio az udvarban
Nyitva: H-P: 11:00-19:00, Szo: 10-14.

Keresés
Close this search box.

Közösségi kertek a világ körül / Community gardens around the world

community gardening, new york

Napok kérdése és elkezdődik nálunk – a Földi Paradicsom parcellán – a kertészkedési szezon, elvetjük az első magokat és izgulunk, hogy rendben növekedjenek, majd a szezon végén szüretelünk: körülbelül 2-3-4 étkezésre elegendő zöldséget és picit több fűszernövényt.

Ez bizony nem sok,  ebből biztos nem tesz el senki télire – gondolhatnók elsőre … és másodikra is. És ez így van. Itt és most a közösségi kertészkedés nem feltétlenül arról szól, hogy teletömjük a kamrát és a mélyhűtőt a biozöldségekkel, noha milyen jó lenne. Ugyanakkor ez nincs mindenhol így: úgy egy hónappal ezelőtt remek előadást hallgattunk meg a KÉK szervezésében a világ más pontjain működő közösségi kertekről, az alábbi képes-szöveges összeállításra ez inspirált. Maradjunk annyiban, hogy számunkra egyelőre az úri huncutság szintjén működik a közösségi kertészkedés, de pár ezer kilométerrel odébb – szintén egy fejlett országban –  egy várost ment(het) meg.

***

Community gardening season is taking off in a few days in our Paradise on Earth plot: we start to plant the seeds, then the excited waiting phase comes, followed by the happy harvest at the end of summer: we harvest vegetables enough for 3-4-5 meals approximately (per member).

Well, it is not necessarily enough for the winter season, we could think at first glance….and at second as well. It seems, that here and now community garndening is not about producing food for all year along: though it would be great to have absolutely bio food in the larder. But it is not like this in not-so-far-away places: a month ago we were listening to a lecture held by the Contemporary Architecture Center about community gardens around the world, which lecture inspired this post. Having vegetables enough only for 3-4-5 meals out of a (small) garden seems a very first world phenomena (or a beginner’s phenomena?), but community gardening can save a city in certain circumstances – also in the first world.

Közösségi kertek a világban / Community gardens around the world

2010-es adatok szerint New Yorkban közel 500 közösségi kert volt, ebből több mint 40%-uk működött együtt valamelyik közeli iskolával.

As of 2010 there were at least 500 community gardens in New York, 40% of them were cooperating with schools nearby.

közösségi kert, new york

urban gardening, new york

Los Angeles 70 közösségi kertet tudhat magának jelenleg, 3900 család részvételével. Némelyikükben igen erős a művészeti vonal.

Los Angeles has 70 community gardens nowadays, with 3900 families participating. Some of them has artistic approaches.

community gardening los angeles

közösségi kertészkedés, los angeles

A pusztuló épületekkel teli Detroit – ahol a munkanélküliségi ráta az országos átlag kétszerese – a közösségi kertészkedés fővárosa lett 1200 kerttel és azzal, hogy az egy főre eső közösségi kertek mérete itt a legnagyobb. A város így reagált az elszegényedésre: egyre többen termelik meg a saját ételüket.

Detroit became the capital of community gardening. The city, that has lots of empty and neglected buildings and unemployment rate double of the national average, reacted to impoverishment with leading the grow-your-own-food movement (in the first world).

community gardening detroit

közösségi kertészkedés, detroit, usa

Etiópiában több, mint 34 ezer, HIV fertőzött nőket érintő háztartás vesz részt a közösségi kertészkedésben. Az önkormányzatok által adományozott földeken termelő nőket ezáltal nemcsak a teljes szegénységtől menti meg a kertészkedés, de csökkenteni próbálják az őket érő megkülönböztetést is.

More than 34 000 households (that has HIV accefted women living with them) are participating in community gardening in Ethiopia. Municipalties donate small pieces of lands for community gardening, thus saving these women from extreme poverty and trying to reduce their stigmatization.

community gardening ethiopia

Kuba étkezése nagy részt a városi kertészeken alapul: a Szovjetunió megszűnésével kezdődő élelmiszerhiányon a közösségi kertészkedés támogatásával lendült túl az ország oly módon, hogy Havannában 1994-ben külön minisztériuma lett a városi mezőgazdaságnak.

It seems that Cuba‘s food supply depends on urban gardening more or less: after the collapse of the Soviet Union the country tried to solve the food shortage they faced by backing the community gardening movement. Since 1994 they even have a Department dedicated to urban agriculture at Havana’s government.

cuba community gardening

Egy földrésszel odébb, a napsütötte Melbourneben olyan megállapodás született az önkormányzattal, hogy minden önkormányzati házhoz tartozik egy közösségi kert.

If we jump a continent, and arrive to the sunny Melbourne we can see how NGO-s and municipalties can work together: there is a community garden for every public house in Melbourne.

community gardening melbourne

Még néhány adat a közösségi kertekről itt.

Some more data on community garedning here.

Ezek is érdekelhetnek

Nyaraláskor is őrizd meg a stílusodat!

Praktikus tanácsok nyári ékszer-viseléshez Az év egyik legjobb időszaka ez, amikor egy időre hátrahagyod a hétköznapokat és ünnepelheted az életet! Amikor pakolod a bőröndödet, ne felejtsd otthon a kedvenc ékszereidet sem, hiszen ugyanúgy öltöztet, mint...

Amikor a ruha teszi az ékszert

Itt az idő, hogy vibráló színekben tündökölj! Felejtsd el azokat a színharmóniákra vonatkozó szabályokat, amiket korábban hallottál, légy merész. Talán nem is gondolnád, hogy például egy megfelelő színű fülbevaló milyen mértékben tudja feldobni a ruhát...

Paloma azt jelenti: galamb. Nekem sok minden mást is jelent.

A név kötelez – szokták mondani. Szeretném hinni, hogy így van. A Paloma kollekció a Paloma Artspace Művészudvar 10. születésnapjára készült. A Paloma Artspace – mely számos hazai tervezőnek ad otthont – pontosan 10 éve, májusban...

Heti kedvenc

Madarak naplementében – ezüst nya..

Elkapott pillanatok: a távozó madarakat elnyeli a lemenő Nap. 

925-ös finomságú ezüstből készült medál lemenő Nappal és aranyozott madarakkal.

A nyakláncot megrendelés esetén készítem el: körülbelül 2 hét a készítési idő. 

Mérete:

* a lánc 45 cm hosszú, de kérhető más hosszúsággal is
* a medál 3 cm hosszú

 

Szállítás:
* Az ékszereket bélelt dobozban szállítom, pufi borítékban, elsőbbséggel.
* Ha szeretnél ajándékcsomagolást, akkor kérlek, azt jelezd előre.

Megnézem

NE MARADJ LE A LEGÚJABB AKCIÓKRÓL!

Nagyon ritkán küldök levelet, de azt megéri elolvasni.