Barion Pixel

1053, Budapest Kossuth Lajos utca 14-16. PART Studio az udvarban. Nyitva: H-P: 11:00-19:00, Szo: 10-14.

1053, Budapest Kossuth Lajos utca 14-16. PART Studio az udvarban
Nyitva: H-P: 11:00-19:00, Szo: 10-14.

Keresés
Close this search box.

Üveggyári kalandozás Parádsasváron: volt egyszer egy üveggyár

Pár hete Parádsasvárra vetett a sors egy barátnőmmel, amiről csak annyit tudtam, hogy a Mátrában van, és van ott egy wellness kastélyszálló. ‘Jó, hát csak eltöltök valahogy két napot dumcsival, evéssel és szaunázással’ gondoltam. Arra nem számítottam, hogy két szuperizgalmas napot töltünk ott, melynek csak kis részét teszi ki a lábáztatás.

Volt nekem ugyanis az üveggyűjtő szenvedélyem jópár évvel ezelőtt, ami azért nem múlt el nyomtalanul: amikor megláttam az “Üveghuta balra” táblát, elég nagy izgalomba jöttem. Úristen, meg lehet nézni, ahogy készül?! Mint kiderült, nemcsak nézni, hanem üveget fújni is lehet az üzemeltető, Art Glass Parád jóvoltából. Kész, elvesztem: a Mátra sárga-vörös-zöld-barna falevelei, az elképesztő változatosságú és mennyiségben növő gombafajták sem tudták elterelni a lelkesedésem a másnap reggeli programról. Időközben beszélgetésbe elegyedtünk a boltossal, az üveghutásokkal és az üveggalériással (a kérdezősködői múlt visszaköszön!), melyekből kiderült, hogy a parádi üveggyárat még II. Rákóczi Ferenc alapította, és nem sokkal a 300. születésnapja előtt, 2000-es évek derekán a tulajdonos befektető hirtelen bezáratta az akkor körülbelül 400 embernek munkát adó gyárat. (Az üveggyár történetéről bővebben itt.) Ami tényszerűleg és szabad szemmel látható a történtekből az egy lepusztult, kibelezett gyárépület, ahonnan a gyár dolgozói valamilyen úton-módon kimenekítettek valamennyi üveget, melyek most az Önkormányzat épületében található galériában láthatóak és vásárolhatóak meg.

1

Tehát a meglátogatott üveghuta nem itt található: a hajdani üveggyár két  üvegtervezője saját magának és kísérletezéseinek hozta létre azt a kis hutát, melyet a főtervező fia, Rénes Marcell pályázati támogatással korszerűsített és üzemeltet. Úgy tűnik, hogy a terv bevált: mi nagyjából huszadmagunkkal osztoztunk az üvegfújási bemutatón, míg az előző napon nagyjából ötvenen látogattak a műhelybe.

Na és a lényeg: a fújás, illetve üvegtechnikázás. A “fiúk” a hutában virág-, hattyú- és söröskancsó-bemutatót tartottak, mi meg természetesen elkerekedett szemmel és tátott szájjal bámultuk.

Készül a hattyú…

hattyu_mix

… és a söröskancsó.

korso_mix

Természetesen a kipróbálás sem maradhatott el amolyan wildjuditos módra: kitaláltam ugyanis, hogy a söröskancsó formából hagyjuk el a fülét és akkor pont jó váza lesz belőle. Ezt még megtetéztük azzal, hogy a fújás után a levegőt egy picit szívjuk vissza, ami által behorpad az üveg oldala: ez utóbbit már nem én csináltam, mert féltettek, nehogy túlszívjam.

Igen, ezt én fújtam, és a képen látható úriember szívta ;-)

6

A végeredmény 1-2 héten belül megérkezett: meglehetősen elégedett vagyok vele.

vaza_mix

Végezetül pedig egy kedvcsináló összeállítás az őszi Mátráról <3 10 

Ezek is érdekelhetnek

Nyaraláskor is őrizd meg a stílusodat!

Praktikus tanácsok nyári ékszer-viseléshez Az év egyik legjobb időszaka ez, amikor egy időre hátrahagyod a hétköznapokat és ünnepelheted az életet! Amikor pakolod a bőröndödet, ne felejtsd otthon a kedvenc ékszereidet sem, hiszen ugyanúgy öltöztet, mint...

Amikor a ruha teszi az ékszert

Itt az idő, hogy vibráló színekben tündökölj! Felejtsd el azokat a színharmóniákra vonatkozó szabályokat, amiket korábban hallottál, légy merész. Talán nem is gondolnád, hogy például egy megfelelő színű fülbevaló milyen mértékben tudja feldobni a ruhát...

Paloma azt jelenti: galamb. Nekem sok minden mást is jelent.

A név kötelez – szokták mondani. Szeretném hinni, hogy így van. A Paloma kollekció a Paloma Artspace Művészudvar 10. születésnapjára készült. A Paloma Artspace – mely számos hazai tervezőnek ad otthont – pontosan 10 éve, májusban...

Heti kedvenc

Madarak naplementében – ezüst nya..

Elkapott pillanatok: a távozó madarakat elnyeli a lemenő Nap. 

925-ös finomságú ezüstből készült medál lemenő Nappal és aranyozott madarakkal.

A nyakláncot megrendelés esetén készítem el: körülbelül 2 hét a készítési idő. 

Mérete:

* a lánc 45 cm hosszú, de kérhető más hosszúsággal is
* a medál 3 cm hosszú

 

Szállítás:
* Az ékszereket bélelt dobozban szállítom, pufi borítékban, elsőbbséggel.
* Ha szeretnél ajándékcsomagolást, akkor kérlek, azt jelezd előre.

Megnézem

NE MARADJ LE A LEGÚJABB AKCIÓKRÓL!

Nagyon ritkán küldök levelet, de azt megéri elolvasni.