Tollak, kövirózsák és piros állatok a WAMP-on / Feathers, houseleeks and red animals

piros állat kitűzők

Limitált darabszámban: karácsonypiros állat kitűzők / Limited edition: Christmasred animal brooches

Az újdonságok bemutatásában múlt héten a pozsgásoknál jártunk, most pedig többek közt tollakkal folytatjuk. A pozsgások közül a kövirózsából készült hosszú nyaklánc is, a tollakból pedig nyaklánc és egy nagyon szemrevaló (vagyis inkább fülre) fülbevalók. Elegáns-karácsonyias hangulatúak a Csillárt formázó nyakláncok és fülbnevalók, a karácsonypiros állat kitűzőkből pedig összesen 3-3 darab készült, azaz ezek exkluzív állatok!

Az újdonságokat megtaláljátok a boltban, az online boltban és december 14-én és 21-én a WAMP-on (Millenáris Park, B csarnok, 10-18 óra között).

***

I have some more new jewelry for Xmas: feathers, some more succulents, chandelier necklaces and earrings and red animal brooches. See the pictures below, and you can find them either in my etsy shop, or at the WAMP fair in Budapest, on 14th and 21th December. (Millenáris Park, Hall B, from 10 am to 6 pm.)

lánc tollakkal / feathrs necklace

feather earrings / toll fulbevaló

sempervivum necklace / kövirózsa nyaklánc

chandelier necklace and earrings

vsillár nyaklánc és fülbevaló

+ Tovább olvasom / + Read more

Újdonságok, karácsonyi menetrend / New vadjutka design jewelry and a gift

kövirózsa design ékszer

Scroll down for English version!

Sok-sok újdonság és meglepetés készült a Vadjutka Design Ékszer háza táján: új formák a Woody kollekcióban, illatos-finom ajándék, izgalmas játék a boltban és a Palomában és természetesen sok-sok WAMP. De nézzük csak szép sorban a híreket.

1) Az idei ősz-télre több új formával is készültem, melyek közül elsőként a pozsgás növényeket mutatom meg. Tavasszal szerettem bele ezekbe kedves és rendkívül strapabíró növényekbe, melyek közül kétfélét választottam most: ők vannak az új Woody kollekció központjában. Alább láthatóak a képek róluk: online a boltomban, élőben pedig a boltműhelyemben, a Palomában találhatóak.

2) Szeretnék egy kis ajándékot adni azért, mert karácsonykor egyre többen keresitek fel vagy az online boltomat, vagy a boltműhelyemet. Aki 9000 forint felett vásárol, az ajándékba kap egy fantasztikusan illatos és hasonlóan jó minőségű Love2Smile organikus szappant (fiúknak is jó!): ameddig a szappankészlet tart!

3) Izgalmas játékot találtunk ki nektek a Palomában: december 5. és 23. között ha hoztok nekünk egy megunt / elrontott / csak úgy karácsonyfadíszt a karácsonyi installációnkra, akkor egy 500 forint értékű kupont kaptok, amit bármelyik Palomás tervezőnél beválthattok 2000 forintos vásárlás felett. A játék részleteit itt találjátok.

4) Ebben az évben is megtalálhattok engem és az ékszereimet a karácsonyi WAMP-okon (is), a Millenáris Park B csarnokában: december 7-én, 14-én és 21-én várlak Titeket 10 és 18 óra között!

Most, hogy így ennyi információt átadhattam jöjjenek a képek – a rövid angol összefoglaló után.

****

Here are my new designs for the fall/winter of 2014: most of the designs are inspired by my new favourite plants: the succulents. These cute, yet very strong plants are ideal models for jewelry let it be small earstuds or big necklaces. I think that pictures tell more than words, so if you scroll down, you may see my new Woody Collection with focus on Succulents, and you can find them in my etsy shop.

Also, I have a gift for you! Those who spend over 45 USD in my etsy shop (see link above) get a lovely organic soap made by a great Hungarian team, named Love2Smile. And now: let’s see the pictures of the new collection!

9000 forint felett: a vásárlókra váró ajándék szappanok / above 45 USD: gift soaps waiting for the customers

love 2 smile organikus szappan

Kövirózsa és csillag bedugs fülbevalók / Houseleek and star ear studs

csillag és kövirózsa bedugós fülbevalók

Kövirózsa gyűrűk / Houseleek rings

kövirózsa gyűrűk / houseleek rings

…és kövirózsa nyakláncok / … and houseleek necklaces

houseleek necklace / kövirózsa design ékszer nyaklánc

Pozsgás növényke nyaklánc / Succulents necklace

succulent necklace / pozsgás növény nyaklánc

Ráadás: Csillagnéző Család két gyerekkel / Extra: Stargazing family with two kids

csillagnéző család két gyerekkel / stargazing family with two kids

És akkor most: irány a bolt! / And now: check out my shop!

+ Tovább olvasom / + Read more

Egyedi ezüst ékszer: az ötlettől a kész nyakláncig / Unique silver jewelry: from the idea to the necklace

ezüst nyaklánc smaragddal

Nyáron talált meg ez a megtisztelő megkeresés: tervezzek egy medált valakinek a születésnapjára “zsidóság és család” témában. Ritkán kapok ilyen feladatot – Kati workshopjain kívül – és fantasztikusan izgalmas volt a megrendelővel együtt végigmenni azon a folyamaton, ahogy egy témából konkrét tárgy lesz. Úgyhogy ehelyütt szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy részese lehettem ennek a folyamatnak, ami nemcsak izgalmas volt, de sokat tanultam belőle.  Alább láthattok jópár képet melyekből kiderül, hogy a hónapok során hogyan lett az elképzelésből ezüst ékszer.

***

I got a real honouring silver jewelry project during the summer: I was asked to design a silver pendant for someone’s birthday with the theme “judaism and family”. I rarely got these types of projects – apart from Kati’s workshops -, in which we only have a theme, and we have to develope something together with the customer, so I was superexcited. I would like to thank him for choosing me, and for being part of this proccess, that not only was exciting, but I learnt a lot during making it. Below you can see a few photos showing the designing proccess.

1. Zsidóság és család: az első ötletek / Judaism and family: the first ideas

ezüst ékszer tervek

sterling silver jewelry designs

2. A nyertes ötlet, amivel tovább dolgoztunk / The winning idea that we continued to work with

tree pendant vadjutka silver line

3. Legyen inkább két összefonódó fa, mely szimbolizálja a két embert, akik összeházasodtak / There should be two trees to symbolize the two persons who married each other

fa ezüst medál vadjutka design ékszer

4. A nyertes medál: négy kis levéllel kiegészítve, hiszen a család négytagú / The winning pendant with two small leaves, because the family has 4 members

összefonódó fák / intertwined trees

5. Papírmodell 1 mm-s smaragdokkal / Paper model with emerald stones size 1 mm

ezüst ékszer papír modell

6. A medál a kövek és a véset nélkül / The pendant without the stones and the carving

sterling silver pendant forming two trees

7. A kész medál az ‘élet’ zsidó szimbolumával / The finished pendant with the Jewish ‘life’ symbol

vadjutka design ékszer ezüst nyaklánc fával

sterling silver necklace with emerald gemstones vadjutka design

összefonódó fák - ezüst medál

+ Tovább olvasom / + Read more

Kirándulás: Pécs és a Zsolnay negyed / Getting out: Pécs and the Zsolnay quarter

pécs, eozin mázas kút

Pécs, Zsolnay-kút / Pécs, the Zsolnay-well

Húgommal sokat gondolkodtunk, hogy mit is adhatnánk apukánk XYZ. születésnapjára – ő mindig 46. mond -, és arra jutottunk, hogy felesleges egy huszadik inget vagy könyvet venni, legyen inkább valami közös családi élmény. Így ennek jegyében pár hete Pécsett jártunk: fő uticélunk a Zsolnay negyed volt, de azért sétáltunk egy nagyot Pécs belvárosában, és beugrottunk a Leonardo kiállításra is.

Mivel én leginkább a véletlen barangolás, helyi improvizáció híve vagyok, ezért kettőnk közül húgom volt az, aki alaposan felkészült a kétnapos kirándulásra: ezt a remek írást vette alapul, és jól jártunk vele. Bandukoltunk sokat a lenyűgöző pécsi belvárosban, megnéztük az eredeti bútorzattal és legalább 100 éves pénztárgéppel rendelkező Sipőcz-házat (gyógyszertár volt valaha), elképesztően finomakat ettünk a nem olcsó, ám tényleg nagyon jó Jókai-bisztróban, és még az inspiratív Leonardo kiállítást is belezsúfoltuk a szombati programba. Vasárnap következett a Zsolnay negyed, melyre tényleg érdemes legalább egy napot szánni, és még így is belezsongott később a fejem a temérdek szépséges porcelántól és a család történetét taglaló sztoriktól. (A szívem meg abba sajdult bele, ahogy a háború után a rendszer kigyomlálta majdnem az összes addigi porcelán-formákat, könyveket, anyagokat: azaz összetörtek mindent.)

A betűkből elég mára ennyi, most jöjjenek a képek!

***

As a b-day gift to our father, we decided with my sister, that instead of the 100th book or shirt, we give a family trip to him.  Our destination was Pécs, former Cultural Capital of Europe, which is an amazing city, and one of the most famous porcelain company is located there: the Zsolnay Porcelain. The aim was to visit the Zsolnay Cultural Quarter - which is a museum showing the products of the Zsolnay factory from the beginnings in the 18th century, as well as the history of the family behind it -, but we also had nice walks in the city, that was totally renovated when Pécs became Cultural Capital of Europe in 2010. If you ever happen to visit Pécs, you should deifinitely stop by the Sipőcz-house, that was a pharmacy for more than 100 years, and you can see the original interior as well as a very-very old (and working!) cashing machine. I also recommend to visit the Jókai bistro, which is – I think – the best restaurant in town. For more – rather visual – information scroll down: photos are coming!

Öreg pénztárgép nem vén pénztárgép: Sipőcz-ház / A very old cashing machne in Sipőcz-house

petőcz ház pécs

old cashier machine

petőcz-ház pécs

A pécsi bazilika / Cathedral of Pécs

Pécs, bazilika

Pécs, basilica

Pécsi séta / Walking in Pécs

Pécs town

rust

Pécsi színek

őszi levelek / fall leaves

Cifra kémény a Zsolnay negyedben / Clorful chimney in the Zsolnay quarter

Zsolnay negyed, cifra kémény

zsolnay negyed pécs

Színminták a múltból / Colors from the past

zsolnay porcelain tiles - zsolnay quarter in pécs

Zsolnay csempe a 19. századból / Zsolnay tile from the 19th century

zsolnay tile / zsolnay csempe

Zsolnay szobrok az 50-es évekből / Zsolnay figurines from the 1950s

retro zsolnay porcelán

…és a 60-as évekből, eozinnal / … and from the 60s, with eosine

eosine zsolnay porcelain

eozinos zsolnay cica porcelán

A rózsaszín-gyűjtemény: nincs két egyforma / The pink collection: there are no identicals

rózsaszín gyűjtemény / the pink collection

Egy szerény Zsolnay kút a negyed parkjában / A sort of modest well in the park of the quarter

zsolnay kút / zsolnay well

Itt jártunk / We were here

család

+ Tovább olvasom / + Read more

Új design ékszerek: Együtműködés Belinda Marshall festővel / New design jewelry: Cooperation with Belinda Marshall, painter

vadjutka kitűzők / vadjutka brooches

Scroll down for English text!

Ezúttal az új formák mellé új minta is párosul és nem is akármilyen: Belinda Marshall, ausztrál festő absztrakt képei láthatóak az új Woody vadjutka design ékszereken.

Belindát és munkáit körülbelül öt éve ismerem: minden eddigi korszakában imádtam a képeit: a boltműhelyem falán egyet láthattok is. Könnyed légiesség és kíváncsiság sugárzik nekem a képeiből: mintha nekem rajzolná / festené őket. Ez az első alkalom, hogy az ékszerek tekintetében együttműködök olyannal, aki fest / illusztrál, és meg kell, hogy mondjam: nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy nektek hogy tetszik.

Ami pedig az új formákat illeti: a Woody-állatkert a kutyus és madár mellé újabb lakókat kapott süni és róka személyében, valamint egy szezonális esernyőt. Mindemellett érkeznek ám új növényformák is: mive szeretem a pozsgás növényeket is, ezért néhány fajta bekerült a formák közé. Ezekkel nemsokára találkozhattok! A rövid angol összefoglaló után láthatjátok az új állatokat: az online boltomban lehet őket megrendelni, illetve személyesen a boltműhelyemben, a Palomában.

***

This time I have something very new for you. Not only new forms in my Woody collection, but something Als, I did not do before: collaboration with a painter. On my new collection you can see the works of Australian painter, Belinda Marshall.

I have known Belinda and her works for five years now, and I have always loved her style: I even have one of her pictures in my studio. Her drawings and paintings give me the feeling of curiosity, and a light and aerial atmosphere, that I really like. This is the first time I collaborate with someone concerning the surface of my Woody collection, and I really like how it turned out.

I also have new forms: I added a little hedgehog and a fox to my zoo in the Woody collection, and an umbrella. New plant forms are on their way too: since I love cute succulents, you will meet succulent-jewelries soon! Until then you can check out the new animals and Belinda’s patterns in my etsy shop, here.

A minták alapjául szolgáló képek / The paintings that are on the surface of my jewelry

belinda marshall art

belinda marshall painting

Belinda Marshall képei vadjutka kitűzőkön / Belinda Marshall’s paintings on vadjutka brooches

új kitűzők vadjutka

Vannak ám esenyők is! / I have umbrellas as well!

esernyő kitűző / umbrella brooch

… és sünik / …and hedgehogs

süni kitűző / hedgehog brooch

… meg rókák / … and foxes

róka kitűző / fox brooch

… és persze madarak / …and birds of course

madár kitűző / brid brooch

… de a kutyusok sem maradhattak ki / … dogs are also available

kutya kitűző / dog brooch

+ Tovább olvasom / + Read more

Kedvesnek lenni Menő 2014: apró kedvesség tőlünk a Kedvesség Világnapján!

Ma van november 13: a Kedvesség Világnapja.

Tavaly Schall Eszterrel közösen elkezdtük ezt ünnepelni, hiszen milyen jó dolog ez: kedvességet adni és kapni egyaránt jó. Idén ismét megünnepeljük ezt a remek napot: Schall Eszterrel kedveskedni szeretnénk nektek, ezért összeállítottunk egy “szeretetcsomagot”, melynek tartalma “Kedvesnek lenni Menő” táska vagy zsebtükör és egy szívecskés nyaklánc – részletesebben alább láthatjátok a képekre kattintva. Mielőtt azonban tovább olvasnátok tegyetek meg valamit a mai napon, amit úgy hívnak, hogy “véletlen kedvesség” (Random acts of Kindness). Ez lehet annyi, hogy rámosolyogtok a BKV ellenőrre, vagy vesztek egy apró pogácsát a sorban mögöttetek állónak, esetleg egy hajléktalannak, vagy visztek egy tábla csokit a kollegáitoknak. Igazából bármit lehet tenni olyat, aminek ti is örülnétek.

És akkor most lássuk a medvét…. vagyis a szeretetcsomagunkat!

Szíves nyaklánc + Kedvesnek lenni menő zsebtükör (A tülörből csak 3 darab!)

kedvesnek lenni menő: zsebtükör

Szíves nyaklánc + Kedvesnek lenni menő táskakedvesnek lenni menő: táska

+ Tovább olvasom / + Read more

Mit jelent nekem a tangó?

tango embrace

forrás: verytangostore.com

A tavalyi évértékelőben azt írtam, hogy 2013 második legjobb döntése volt elkezdeni tangózni. Most már úgy gondolom, hogy megosztott első helyen van a Caminoval. Miért?

Mert úgy érzem, hogy kinyit, megváltoztat. A zsigereimben érzem az alakító erejét.
Pontosan úgy érzem magam, mint amikor 2008-ban elmerültem az európai etsy-s közösségben. Akkor beszippantott egy olyan pozitív és támogató nemzetközi online (és később offline) közeg, ahol rengeteget tanultam a közösségi munka, az egymás támogatásának fontosságáról, az építő kritikáról, a dícséret erejéről. Egy új univerzum nyílt akkor ki nekem. Most ismét ez történik, csak egy másik világ nyiladozik épp.

Pont egy éve kezdtem. Tudatosan választottam ezt akkor, amikor tavaly nyár végefelé azon gondolkodtam, hogy mit is csináljak másképp, hogyan szabaduljak ki abból a kalitkából, amibe réges-rég bezártam magam. Már nem akartam egy n+1-dik intellektuális – beszélgetős – módszerrel próbálkozni, hanem olyanra vágytam, ahol az érzékelésé a főszerep, ahol a jelenben kell lenni, és ahol férfi-női kapcsolódás van érintés szintjén is.

Számomra a tangó inkább egy eszköz a változtatásra. E tánc révén sokkal intenzívebben találom szembe magam, érzem a saját határaimat, nehézségeimet. E tánc állandó figyelemre, állandó rugalmasságra, állandó reagálásra, az érzéseimre való állandó hallgatásra késztet. Mindez persze nem könnyű (nekem): az elmúlt egy év tele volt a saját falaimba való ütközésekkel, folyamatos harccal magammal, hogy ne hagyjam ott az egészet a francba csak azért mert nehéz (nekem). De pont ugyanúgy tele volt felszabadító percekkel, órákkal, amikor éreztem, hogy túllendültem valamin, hogy épp tökéletes harmóniában vagyok magammal, a táncpartneremmel és úgy egyébként az univerzummal.

Félreértés ne essék: itt most nem arról van szó, hogy nehéz megtanulni a lépéseket, mert alapvetően nem nehéz (szerintem). Inkább arról van szó, hogy nekem kihívás a lépéseket vezérlő “szoftvert” – azaz hogyan figyeljek a vezetőre, magamra és a zenére egyszerre – összerakni. Olyan ez, mint a fotózás: a fényképezőgépet kezelni, a gombokat nyomgatni, az optikát tekeregetni pár nap alatt meg lehet tanulni, a többi az rutin. Ahhoz, hogy jó képet készítsünk (szűrők nélkül), egy saját látásmód kell, és az nem feltétlenül van a fényképezőhöz csomagolva.

A minap egy argentín tanárnő vendégeskedett ott, ahol tanulok. Azt magyarázta nekünk, lányoknak, hogy a tartásunkban nyilvánuljon meg az, hogy kinyitjuk magunkat a táncpartnerünknek. No igen: többek közt ez az a terület, ahol – szépen kifejezve – fejlődésre van tér számomra, ami a kihívás. És igazából pontosan az ilyen kihívásokat kerestem …és jóval többet kaptam / kapok, mint korábban gondoltam. Mindehhez pedig nagyon nagy arányban a Contact Impro Tango tanárai, Judit és Béla, járult hozzá, valamint a sok tangóstárs, akiktől már rengeteget tanultam. Köszönöm.

+ Tovább olvasom / + Read more

DIY lakberendezési tárgyak aukció 5. – utolsó rész

diy párna varga judit

A DIY lakberendezési aukció következő és egyben utolsó állomása ez a nagyon kedves kék mintás-pompons párna, amit Varga Judit, a Juditu blog DIY bloggere készített sablon segítségével. (Az aukció történetéről és első részéről itt lehet olvasni.) Ahogy az előző esetekben is, a tárgyhoz jár egy Vadjutka ékszer is: ezúttal egy vidám narancsos-vösöres szalag-fülbevaló.

Akkor tehát kezdődjék a licit erre a párnára és fülbevalóra:  licitálni a bejegyzés alján a komment mezőben lehet, a licitlépcső minimum 100 ft. (A párna élőben megtekinthető a boltomban!)

Kék mintás “Mágikus Marokkó” párna

Kikiáltási ára: 1500 ft.

A licit vége: 2014. október 19. vasárnap éjfél

stencil diy párna juditu

A nyertes licitáló pedig ezt a fülbevalót kapja

vadjutka design ékszer fülbevaló

+ Tovább olvasom / + Read more

Októberi Wampon az új Vadjutka design ékszerek – első rész / New Vadjutka design jewelry – first part

új vadjutka design ékszer

Az talán nem újdonság, hogy szeretek kipróbálni új anyagokat, új formákat. Most is ez történt: beleszerettem ezekbe a csodálatos sárgaréz formákba. Beléjük láttam egy kis törzsi stílust, egy kis romantikát és egy kis geometriát is, melyet egyre közelebb érzek magamhoz. Az elkészült ékszerek pedig olyanok lettek, amit elképzeltem: nagy, letisztult de mégis kicsit romantikus-bohém.Az új ékszerekkel a nagy találkozásra a vasárnapi WAMP-on kerülhet sor – mely immár a Millenáris Park Teátrum épületében lesz -, ott debütálnak.

Mikor? 2014. október 12. 10-18 óra között

Hol? Millenáris Park

Alább néhány kép ízelítőül, a további újdonságokkal pedig hamarosan jelentkezem!

***

I think I am not going to tell you a big secret if I say: I love to try and use all sorts of different materials. It happened again: I found these beautiful raw brass forms, and I started to see a kind of tribal-romantic-urban-geometric style into them instantly. As minimal design and geometry is getting closer to me, the outcome of my new “toys” are exactly the way I wanted them to be: clean and geometric with a touch of boho chic. You can have a look at them in my etsy shop: and if you subscribe to my newsletter you can even get a 15% discount coupon.

Bedugós fülbevaló / Post earrings

háromszög bedugós fülbevaló

triangle post earrings vadjutka

Nagy háromszög fülbevaló / Big triangle earring

big geometric statement earring

nagy geometrikus háromszög bedugós fülbevaló

Nagy csillár fülbevaló / Big chandelier earring

big statement chandelier earrings

Nagy csillár fülbevaló / Big chandelier earring

nagy statement fülbevaló törzsi romantikus stílus

brass chandelier earrings - vadjutka design

Sokháromszöges lánc / Triangles necklace

geometrikus design ékszer nyaklánc

Háromszög Pipacs / Triangle Poppy

hármszög nyaklánc - vadjutka design ékszer

Félhold Pipacs / Half Moon Poppy

tribal style chandelier necklace vadjutka design

Cikkcakk Pipacs / Zigzag Poppy

cikkcakk nyaklánc / zigzag necklace

+ Tovább olvasom / + Read more

Design heti programok: vásárlási akció, bolhapiac, workshop, kincskereső

budapest design week

Az idei Budapest Design Hét programjaiból – úgy tűnik – derekasan kiveszem a részem. Lesz itt minden: akció, workshop, bolhapiac, kicskereső játék. Alább találjátok a részletes programokat napok szerint.

1. Vásárlási akció: 2014. október 3-12.

design hét vadjutka vásárlási kupon

A Budapest Design Hét programfüzetében található ez a kupon (középen), és aki ezt bemutatja nekem a Design Hét ideje alatt, az 20% kedvezményt kap a Vadjutka ékszerekből.

2. Bolhapiac WAMP-os tervezőkkel Vadjutkánál: 2014. október 4. 16-20 óra között

stylewalker night bolhapiac wampos tervezőkkel vadjutkánál

Az őszi Stylewalker Night idejére szervezzük közösen ezt a programot a boltműhelyemben: lesz itt mindenféle izgalom telefontokoktól kezdve, ruhákon át kerámiákig és persze ékszerekig. A részleteket, résztvevőket, árakat a Facebook esemény oldalán találjátok.

3. Vadjutka Workshop: Változtasd át a nagyi kitűzőjét!: 2014. október 8. 17-20 óra között

vadjutka design ékszer workshop

Meglehetősen ritkán tartok workshopot, de ez most az üdítő kivétel. A Régi&Új sorozatomhoz kapcsolódik ez a workshop: közösen csodaszép ékszerekké varázsoljuk a fiók mélyén kallódó régi kitűzőket. A részvételi díjról és a részletekről az esemény Facebook oldalán olvashattok.

4. Paloma+Wonderlab kincskereső játék: 2014. október 9. és 11. 17 órától

paloma_wonderlab_kincskereső

Valódi kincskereső játék a Paloma+Wonderlab szervezésében. A kincs: 10 ezer forint értékű csomag! Részletek és jelentkezés itt olvasható, az esemény Facebook oldalán.

+ Tovább olvasom / + Read more

Büszkeség: balkonkert 2014 / Being proud: balcony garden 2014

saját paradicsom

Balkonparadicsom balkonkorianderrel / Tomato and coriander from my balcony garden

Teljesen érdemtelenül nem írtam egy sort sem idén a balkonkertemről, pedig most aztán tényleg megérdemelné. Két év küzdelem után idén először volt minden majdnem tökéletes. Azaz nem söpört végig a növényeken valamilyen gomba/baktérium fertőzés, nem voltak tetvek, nem ázott szét a gyökerük, nem száradtak ki, és még idejében elkaptam az alattomos vándor poloskákat is. Az előző évekhez képest csak egy dolgot csináltam radikálisan másképp: amikor láttam, hogy dzsungelesedik a paradicsom, visszavágtam. (Korábban azt gondoltam, hogy hagyni kell burjánozni, ha már a természet így alkotta meg. Hát nem.) Ennek köszönhetően egész nyáron a saját fűszernövényeimmel főztem, a saját padron paprikámat ettem és így őszre a paradicsomok is beértek és igen: nagyon más az ízük, mint a boltié. Mit ne mondjak: büszke vagyok a növényeimre.

***

It is a shame that I did not write about my balcony garden this year, when after two years of struggling, this year was almost perfect. Meaning: there wasnt any kind of epidemic among the plants, (almost) no irritating insects, no overwatering, so everything turned out to be working. I only did one thing differently compared to the previous years: when I saw that the tomato is starting to become a jungle, I cut it back. (Earlier I thought that I have to let it grow if nature gave the ability for the tomato to grow. No, I dont have to let it grow.) As a result I used my own herbs during the summer, I ate my own padron paprika and by the beginning of fall my tomatoes are ready to eat. And they are so delicious! To sum it up: I am proud of my plants!

Balkonkert kora ősszel / Balcony garden at the beginning of fall

balkonkert / balcony garden

Padron paprika

padron paprika

Bazsalikom / Basil

bazsalikom / basil

Paradicsom / Tomato

paradicsom / tomato

Fűszernövények: majoranna, rozmaring, koriander és rukkola / Herbs: marjoram, rosemary, coriander and ruccola

fűszernövények

Rozmaring / Rosemary

rozmaring / rosemary

Levendula / Lavander

levendula / lavander

A sarokban megbújva: kövirózsa / Hiding in the corner: succulents

pozsgások / succulents

+ Tovább olvasom / + Read more

Új ékszertartó gyűrűknek / New jewelry organizer for rings

gyűrűtartó ékszertartó vadjutka

Kezdetben volt az ékszerfa. Követte őt a fülbevalótartó és a bedugós fülbevalótartó. Idénre elkészült az ékszertartó család újabb tagja, a gyűrűtartó. Hasonlóan a többi ékszertartóhoz ez is letisztult és egyszerű: három elemből lehet 20 másodperc alatt összerakni. A “szerelési” munka eredménye pedig: a gyűrűk – mérettől függően nagyjából 20 gyűrű fér el a tartón – átláthatóan sorakoznak egymás mellett és alatt. A gyűrűtartót az online boltomban lehet megnézni, élőben pedig a Palomában lévő boltműhelyemben lehet megtapogatni.(Képek alább!)

***

In the beginning there was the jewelry tree. Then came the earrings holder and the ear stud holder. This year the jewelry organizer family got a new member: the ring holder. As the other family members, the ring holder has a clean design and easy to use: it consits of 3 parts that can be put together in 20 seconds. The result of this “assemblage”: rings standing in order, so it is easy to find the one to match your outfit. You can find the ring holder in my etsy shop, or you can have a look at it in my studio, if you are ever in Budapest. (Find pictures below!)

gyűrűtartó ékszertartó vadjutka

jewelry holder for rings

gyűrűtartó ékszertartó

+ Tovább olvasom / + Read more

Vendégségben: Colorbar, retro design / Visiting friends: Colorbar, retro design

colorbar retro design

Colorbar bemutatja: Kacsamesék / Colorbar presents: Duck tales

A Colorbar-ba úgy botlottam bele, hogy alapvetően egy retro komdót kerestem.  Nos, azt (még) nem találtam, de vettem ott két fotelt, egy fogast és egy cuki kis porcelán tálkát. Igazából vehettem volna még húsz másik dolgot is, ha lenne hely a lakásomban. Például egy görgős háromrészes kerek tárolót, legalább két kávéskészletet, Skálakópét, lámpát és ha a vendégeimet vallatni akarnám, akkor egy pszichedelikus forgó-világító faldíszt. (Azért ez még jól jöhet!) Nagyjából mindenki találhat magának itt valami kisebb – vagy nagyobb – apróságot: a retro-nosztalgiázóktól kezdve a mid-century modern stílust kedvelőkig. A bolt tulajdonosa, Szakál Zsolt pedig elmond mindent, amit tudni kell a bútorokról, vagy épp egy ritka Zsolnay kiöntőről, de akár a régi gumikacsákról is. Alább pedig néhány kép ízelítőnek: a valóság azonban még ennél is szórakoztatóbb.

Cím: 1053 Budapest, Magyar utca 22.

Facebook: Colorbar

A Vendégségben sorozat többi posztját itt olvashatjátok.

****

Originally I was looking for a side table when I found Colorbar in Budapest. I did not buy it (yet), but I bought two armchairs, a hanger and a cute little porcelain holder. I could have bought much-much more if I had more space in my flat: for example a rolling table, lamps, two sets of coffee cups, and a weird eye-looking psychedelic lamp, if I wanted to interrogate my guests. (Maybe it comes handy later!) Almost anyone can find something for him / herself here: from those who are looking for gadgets from the socialist era to those who like the mid-century modern style. And the owner, Zsolt Szakal will tell everything about the objects, let it be furniture or a rare Zsolnay porcelain, or even rubber ducks. Here are some pictures to tease you, but I warn you: in reality it is much more fun!

Address: Magyar street 22., 1053 Budapest

Facebook: Colorbar

You can read other parts of the Visiting friends series here.

Colorbar bolt: a Károly kert mellett / Colorbar shop: next to Károly gardens

károly kert colorbar

Eklektikus látvány Skálakópéval / Eclectic scene with iconic Hungarian doll

retro cuccok colorbar

Junghans óra kávés csészékkel / Junghans clock with coffee cups

junghans óra / junghans clock

Retro életérzés / Retro atmosphere

retro kerámiák / retro ceramics

“Ez egy Zsolnay” / “This is a Zsolnay” says Zsolt Szakal

retro design shop budapest

Elmondok mindent! Pszichedelikus színes-forgó lámpa / I will tell you everything! Psydchedelic rolling lamp

pszichedelikus szem

Retro lámpák / Retro lamps

retro lámpák / retro lamps

Cuki bögre / Cute mug

bögre a colorbarban

Csendélet gumi figurákkal / Still life with rubber figurines

retro rubber figures in budapest

Dobozok / Boxes

fémdobozok / tins

retro design bolt colorbar / retro design shop budapest

+ Tovább olvasom / + Read more

DIY lakberendezési tárgyak aukció 4.

audrey hepburn DIY kép

A DIY lakberendezési aukció következő állomása ez az Audrey Hepburn kép, amit Varga Judit, a Juditu blog DIY bloggere festett. (Az aukció történetéről és első részéről itt lehet olvasni.) Ahogy az előző esetekben is, a tárgyhoz jár egy Vadjutka ékszer is: ezúttal egy, a színésznőhöz illő, elegáns gyöngyös fülbevaló.

Akkor tehát kezdődjék a licit erre a képre és fülbevalóra:  licitálni a bejegyzés alján a komment mezőben lehet, a licitlépcső minimum 100 ft. (A kép élőben megtekinthető a boltomban!)

Audrey Hepburn kép

Kikiáltási ára: 3000 ft.

A licit vége: 2014. szeptember 14. vasárnap éjfél

DIY lakberendezési tárgy audrey hepburn

A nyertes licitáló pedig ezt a fülbevalót kapja

gyöngyös fülbevaló

+ Tovább olvasom / + Read more

Zsákbamacska és fotózkodós játék a WAMP-on

indián nyár vadjutka gyűrű

A vasárnapi (szeptember 7. 11-19 óra között az Erzsébet réten) WAMP több szempontból is izgalmas lesz.

1) Először is: aki 2000 forint feletti értékben vásárol nálam, az választhat zsákbamacska ajándékot!

Gyűlnek a az ajándékok, Macska vigyáz rájuk. (A macska Schall Eszter rajza.)

zsákbamacska ajándék vásárlóknak

2) Izgalmas, fotózkodós játékban vehettek részt vasárnap, melynek végén a WAMP 3 darab 5000 forint értékű utalványt sorsol ki. A játék részleteiről itt olvashattok, de a lényege annyi, kedvenc wampos tervezőtökkel / cuccotokkal kell fényképet készíteni. (Szóval: gyertek és fotózkodjatok velem is!)

wamp játék

3) Már lesznek nálam őszi újdonságok: imhol egy kis ízelítő.  Tehát akkor vasárnap (szeptember 7.) WAMP az Erzsébet téren: 11-19 óra közt várunk Titeket!

őszi vadjutka design ékszerek

bedugós fülbevaló deisgn ékszer

wamp szeptember

vadjutka őszi fülbevaló

vadjutka fülbevaló

+ Tovább olvasom / + Read more

DIY lakberendezési tárgyak aukció 3.

diy sajttál

Sajttál (a pogácsa és a képek háttere az Auguszt cukrászdától származik)

ADIY lakberendezési aukció következő állomása ez a sajttál, amit ismét Varga Judit, a Juditu blog DIY bloggere turbózott fel. (Az aukció történetéről és első részéről itt lehet olvasni.) Ahogy az előző esetben is, a turbó-tárgyhoz jár egy Vadjutka ékszer is: ezúttal egy vidám, geometrikus mintájú fecskés lánc.

Akkor tehát kezdődjék a licit erre a sajttálra és a láncra:  licitálni a bejegyzés alján a komment mezőben lehet, a licitlépcső minimum 100 ft. (A sajttál élőben megtekinthető a boltomban!)

Sajttál

Kikiáltási ára: 1500 ft.

A licit vége: 2014. augusztus 29. péntek éjfél

varga judit diy sajttál

A nyertes licitáló pedig ezt a láncot kapja

fecske lánc vadjutka design ékszer

+ Tovább olvasom / + Read more

Lakásfelújítás: megújulás / Flat makeover: a new life

megújulás

(Scroll down for English text.)

Nyolc évvel ezelőtt úgy alakult, hogy egy ideig a szüleimnél laktam abban a szobában, ahol 10 éves koromig éltem. Az ablakom előtt volt egy szép jegenyefa, ami sudár és nagyon zöld volt. Amikor újra beköltöztem a régi szobámba, pár héttel később annyira megnyesték a jegenyefát, hogy csak a csonkjai maradtak meg. Mivel épp egy szakítás után voltam, ezért mélyen együtt tudtam érezni a fával (és magammal). Sajnáltam, hogy az egykori erős és szép fából  egy magányos és csúnya csonk lett. Eltelt egy kis idő – két év – és épp szüleimet látogattam, amikor látom az ablakban: a fa ágai kinőttek, a fa magasabb mint valaha és temérdek hirtelenzöld levél borítja.

Nos, ugyanígy vagyok most a lakásfelújítással. Imádtam a lakásom minden frinc-francával együtt sok-sok évig, de szép lassan eljött az a pont, amikor előbb egy kicsit, majd nagyon kezdett zavarni nagyjából minden. Már nem éreztem jól magam itthon.

Most – ahogy anno a jegenyét – visszavágom (majdnem) csonkig. Momentán egy majdnem üres térben ücsörgök (véletlenszerűen elhelyezett dobozkupacok közt) és nagyon élvezem ennek a szabadságát. Többek közt azért, mert tudom, hogy ahogy a jegenye szebb és erősebb lett, úgy az én saját terem is szebb és erősebb lesz, újra az otthonom. És boldoggá tesz ez a folyamat.

***

Eight years ago I was living at my parent’s house for a short time, in the room where I grew up in my first 10 years. In front of my window there was a big and very green tree. Two weeks after my moving in the tree was cut back almost to its end. Since I was after a breakup, I really felt with the tree. I felt sorry for the tree (and myself), that after being a strong and beautiful tree, it became an ugly and lonely stump. After a while – 2 years have passed, and I was visiting my parents – I realized  that the tree is big and strong again, and it is even more beautiful than before.

This is how I feel about this flat makeover. I was in love with my flat for a long time; I loved every detail in it. But it has changed: and approximately a year ago I started not to feel this flat my home. So now I cut back my flat to its (almost) end, as the tree was cut back. At the moment I am sitting in an (almost) empty flat with boxes randomly put on the floor, and I truly enjoy its freedom. I know, that my flat will be my home again, and it will be even more beautiful and strong after the cut, as the tree became stronger by the cut. And I am really happy with this proccess.

A lakás evolúciója / Evolution of my flat

lakásfelújítás

Firka-tervek / Doodle-plans

flat makeover plan

lakásfelújítás terv

+ Tovább olvasom / + Read more

Augusztusi csillagnéző: 20% kedvezmény a Csillagnéző Családra / Stargazing in August: 20% discount on the Stargazing Family

csillagnéző család nyaklánc

Itt van megint a nyakunkon az augusztusi csillaghullás, amikor csak fel kell nézni az esti égre és máris ott repül egy hullócsillag, mi meg kívánhatunk valamit! Szeretném nektek megkönnyíteni a csillaglest, ezért a Csillagnéző Család nyakláncok egyikét megnyerhetitek itt, a facebook oldalamon zajló, vasárnap (augusztus 17.) estig tartó játékban! Sőt! A Csillagnéző család nyakláncokra ezen idő alatt 20% kedvezményt is kaptok az online boltomban is, és a Palomában lévő boltomban is, ha elmondjátok vagy megírjátok a jelszót, ami nem más mint: CSILLAGPOR.

Akkor tehát Csillaglesre fel: a Csillagnéző láncokat itt találjátok.

****

It is Stargazing time again! I love this period of summer, when you just look at the night sky and you see falling stars almost every day, and you can make wishes almost every day. I want to help you in stargazing: let me invite you to my facebook page, where you can win one of my Stargazing Family necklace in a giveaway, that last until Sunday. And there is more: you can buy the Stargazing family necklaces with 20% discount in my etsy shop until Sunday, if you use coupon code “STARDUST” at checkout.

So check out the Stargazing Family necklaces here, and dont forget to use coupon code “STARDUST” untul Sunday midnight!

stargazing in august necklace

+ Tovább olvasom / + Read more

DIY lakberendezési tárgyak aukció 2.

diy agancs juditu

A két hete elkezdődött DIY lakberendezési aukció újabb állomásához érkeztünk: ezúttal erre a vagány festett agancsra lehet licitálni, amit ismét Varga Judit, a Juditu blog DIY bloggere turbózott fel. (Az aukció történetéről és első részéről itt lehet olvasni.) Ahogy az előző esetben is, a turbó-tárgyhoz jár egy Vadjutka ékszer is: ezúttal ez szép zöld fülbevaló.

Akkor tehát kezdődjék a licit erre az agancsra és a fülbevalóra:  licitálni a bejegyzés alján a komment mezőben lehet, a licitlépcső minimum 100 ft. (Az agancs élőben megtekinthető a boltomban!)

1. Szarvas agancs dísz fehér-arany és pink színekben

Kikiáltási ára: 2000 ft.

A licit vége: 2014. augusztus 10. vasárnap éjfél

diy antlers by juditu

modern agancs lakberendezés

A nyertes licitáló pedig ezt a fülbevalót kapja

vadjutka textil fülbevaló

+ Tovább olvasom / + Read more

A vonzás törvénye, avagy kézművesboltok mindenütt vannak / Law of attraction: there are craft shops everywhere

handmade shop croatia senj

(Scroll down for English text.)

Nem vagyok egy nagyon ezoterikus fajta, a Titok c. könyvet is elkerültem messziről, de az biztos, hogy valahogy mindenütt megtalálom a kézműves / design boltokat, mikor mit. Még keresnem sem kell, jönnek azok maguktól is. Az olyan 7000 főt számláló városkákban is, mint a horvát Senj.

A két és fél napos nyaralás alatt is sikerült abszolválnom ezt: egy reggeli kávé-kereső séta alkalmával egyszer csak ott volt egy fura bolt. Ha fura, akkor bemegyünk. A bolt – ami inkább hasonlított egy díszes garázsra – falán törött hajódeszkákból készült apró vitorlások, halacskák voltak: imádom az ilyet. A bolt mélyén pedig egy úriember, aki elmesélte, hogy a ház a felesége nagyapjáé volt, aki a második világháború alatt itt bujkált, majd a kommunizmus évei alatt lebontatta a földszintről az emeletre vezető lépcsőt, hogy ne akarjon senki odaköltöztetni senkit. Később őrültnek tette magát és csendben rajzolgatott a falra a bolthelységben. Mindeközben egy bohó pár a házhoz tartozó templomban lett egymásé, ami miatt az megszűnt templomnak lenni, s így az ma már lakóház.

Fél óra alatt megismertük a ház és a család történetét, végignéztük a 100%-ban kézzel készült kínálatot (még a mosdókagyló is kézimunka!), és természetesen nem tudtam úgy otthagyni ezt a családi vállalkozást, hogy ne vegyek valamit. Alább pedig néhány kép ízelítőül: Senj amúgy is egy nagyon helyes tengerparti városka, közel is van Budapesthez, szóval ha arra vetődtök feltétlen keressétek meg Ante Milas boltját!

Cím: Trg Cilnica 4., 53270 Senj, Horvátország

****

I am definitely not the esoteric type, I avoided  reading the “Secret” book, but it is almost a fact, that I always find the arts and crafts shop everywhere I go. I dont even have to search for them, I find them anyway. Even in a small town with 7000 inhabitants.

This was the case during our 2,5 days long vacation in Croatia: we visited the adorable little town of Senj: we just bumped into a weird little shop while searching for our morning coffee. We arrived to a wonderland: all sorts of objects made of driftwood, lovely paintings, ceramics and even the washing basin was handmade! We spent there half an hour, and during this time we got to know the adventurous life of the house, its owners, and I just could resist bringing  some memorablia from this magical place. Below are a few photos, and if you happen to be in Senj, Croatia – which is a lovely little town on the coast of the sea – you have to visit this arts and crafts shop!

Address: Trg Cilnica 4., 53270 Senj, Croatia

kézműves bolt horvátország, senj

A tárgyakat Marida Zudenigo és Ante Milas készítette / The objects were made by Marida Zudenigo and Ante Milas

arts and crafts shop in senj, croatia

horvát kézműves bolt

arts and craft shop, senj

horvát kézműves bolt, senj

falfestmény, senj

painting on the wall, senj

senj, croatia

A tulajdonos: Ante Milas / The owner: Ante Milas

ante milas

Bónusz: Senj tengerpart vihar után / Bonus: Coast of Senj after the storm

senj, horvátország, croatia

Related Posts with Thumbnails

+ Tovább olvasom / + Read more