cambridge by nightCambridge by night / Cambridge éjjel

Wednesday Wisdom is a game initated by Naomi and Anna from TheHouseofmouse, and it is about helping others by sharing something you know. I have been planning to play for long, but never knew what to write; I was thinking very hard to find a good and practical subject – and while doing this I forgot about the most obvious subject that I know and love: photography. So today I am going to talk about how you can improve your photography skills in general, not only object photography.

In my view photography is about gadgets in 30% and about views and attitudes in 70%. This means that one can have great photos with a point-and-shoot camera as well. Of course a good SLR camera is always better, but nothing – incl the newest and coolest camera – can substitute practice. So how can you practice, how can you improve?

There are two  complementary options. The more comfortable is to study the photos of  famous photographers: how do they use light? how do they play with the shooting angles? how do they cut the borders of each photo? how do they arrange the picture? Here are some famous phtographers to start studying with.

The less comfortable option is to go out and shoot. Find a theme and tell a story about it. The theme can be anything: water, neighbourhood, market, church, transportation – anything. In each story try to tell us that what does that subject mean for you, what aspects do you think is important to understand the phenomena, what are the key features of the phenomena? You can start with anything, but be systematic: soon you will feel the improvement in the way you look at taking photos.

***

A Szerdai gondolatok egy játék, amit Anna és Naomi talált ki a TheHouseofMouse boltból. A játék lényege, hogy megossz a többiekkel valamit, amit tudsz, ezzel is segítve a közösséget. Már régóta akartam én is játszani, de sose jutott semmi az eszembe, amit írhatnék: annyira erősen gondolkodtam, hogy teljesen megfeledkeztem a legnyilvánvalóbb dologról, amit ráadásul imádok: a fotózás. Így tehát ma arról fogok beszélni, hogy hogyan lehet fejleszteni a fotózási készségeket – általában, s amely aztán kihat a tárgyfotózásra is.

Úgy gondolom, hogy a fotózás csak 30%-ban szól a kütyüről, kameráról és 70%-ban arról, hogy hogyan látsz dolgokat, hogyan állsz dolgokhoz. Így tehát egy egyszerű automata kamerával is lehet remek képeket csinálni. Persze egy jó kis digitális tükörreflexes gép jó ha van, de semmi – ide értve a legújabb gépeket – sem tudja a gyakorlást helyettesíteni. Akkor tehát hogyan lehet fejlődni?

Két, egymást kiegészítő lehetőség van. A kényelmesebbik változat a híres fotósok munkáinak tanulmányozása: hogyan használják a fényt? hogyan játszanak az expozíció szögével? hogyan vágják meg a képek széleit, hol vannak a képek határai? hogyan rendezik be a képet? Íme néhány híres fotós képe: itt lehet kezdeni az elemezgetést.

A kevésbé kényelmes lehetőség az, hogy az ember kimegy az utcára és fotóz. Találjatok egy bármilyen témát és mondjátok el annak a történetét. A téma bármi lehet: víz, szomszédok, piac, templom, közlekedés – bármi. Minden egyes történetben próbáld meg érzékeltetni, hogy mit jelent az a téma a te számodra, a téma mely aspektusait tartod fontosnak ahhoz, hogy más is megértse a lényegét, mik a téma legfontosabb jellemzői? Bármivel el lehet kezdeni, de lényeg a szisztematikusság: ennek segítségével viszonylag hamar érződhet az, ahogy a fotózási szemlélete változik az embernek.

0

7

7 thoughts on “Wednesday Wisdom / Szerdai gondolatok

 1. ez az arany szerintem inkbabb 90% a szem es a tobbi minden mas. nezd meg peldakent a mobilos kepek kozott van rengeteg zsenialis, es eleg csak benezni a flickr-re, kivalasztani egy igazan jo gepet es hany feledheto kep keszul.

 2. WOW Judit, amazing first Wednesday Wisdom post! You are such a wonderful photographer because you do just as you say- You tell a story with your images, no matter how simple or small. Even just the idea of a story, and it works so beautifully 🙂
  You describe this sooooo well here, thanks for sharing this awesome wisdom!!
  I’d love to improve my general photography skills, so I am certainly checking out the link you gave too.
  THANKS FOR JOINING IN! :-)))
  xxx

 3. Thanks everyone for the comments … but hey, what are you doing in front of your PC? Go out and shoot!

  @Gábor: egyezzünk ki egy 20-80-ban 🙂 Azért egy SLR kamerában picit több lehetőség van, és itt most csak és kizárólag arra gondolok, hogy manuálisan tudod állítani a fényt és a záridőt…ez elég sokat számít.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.