Barion Pixel

1053, Budapest Kossuth Lajos utca 14-16. PART Studio az udvarban. Nyitva: H-P: 11:00-19:00, Szo: 10-14.

1053, Budapest Kossuth Lajos utca 14-16. PART Studio az udvarban
Nyitva: H-P: 11:00-19:00, Szo: 10-14.

Keresés
Close this search box.

Egy-két-há: palántáz! / One-two-three: planting!

indul a palántázás

Elérkezett a várva-várt pillanat: a palántázással megkezdődött az idei kertszezon. Igyekeztünk tanulni a tavalyi, kezdő év káoszából, és most tudatosan ügyesen megterveztük, hogy milyen zöldségeket szeretnénk. Sőt még a futónövényeknek szolgáló futóbútort is terveztünk – aminek megvalósítása rajzon egyszerű, a valóságban pedig…hát majd meglátjuk. Az eddig leélt éveim száma miatt már szkeptikus vagyok akkor, amikor olyan mondatok hagyják el a számat, hogy “á….ez három deszka összekalapálva, csak elmegyünk a praktikerbe és már szinte kész is”.

Nadehát, kicsit előre szaladtam: papíron tervezni egy dolog, a valóság meg néha más. Mint kiderült, a tervezés alapján Monsieur Mon Jardintól rendelt zöldségmagok mennyisége nem kevés, mondhatni igen sok: ha minden beérik, akkor a fülünkön is paradicsom, pakchoi és mangold fog kijönni. A kiskert csomagunkban 10 féle paradicsom volt: ezeket palántáztam nagy lelkesedéssel és körültekintéssel vasárnap. Például idén már műanyag darabkákra írtam az elültetett magok nevét, nem úgy mint tavaly, amikor papírra véstem a neveket, és egy hét locsolgatás után már olvashatatlan volt, hogy mi is van a keltető dobozkában.

Most tehát már profi palántázónak érzem magam: jelenleg húsz pohárkában pihen 30 magocska az ablak előtt, és csak minimális késztetést érzek arra, hogy egyik ablakból a másikba hurcoljam őket, mert ott talán jobbak a fényviszonyok. (Tavaly hosszan tépelődtem ezen a kérdésen: az ablakon belül, a két ablak közt vagy esetleg másutt jobb-e a palántáknak?)

***

The planting season arrived finally: on Sunday I started with 10 different types of tomatoes we got from Monsieur Mon Jardin.This year we try to manage our tiny community garden with more consciousness, so we made a plan with all sorts of vegetables and even a special garden furniture for beans. In theory this latter seems so easy to build, that it makes me suspicious – but we will see it as time passes.

This year I felt myself kind of professional, as I started to put the tomato seeds into little cups, and used plastic markers – not paper markers as I did last year. (They became wet and unreadable after a week of watering, so I had absolutely no idea what I was growing.) If everything works out fine we will have tons and tons of tomatoes and vegetables, as we ordered a little bit too much seeds. But it is a kind of 1st world problem.

Paradicsomok sokfélesége / Variety of tomatoes

planting season

Pohárkák csatasorban / Cups are waiting to be filled

kertészkedés

Egy mag / One seed

magocska / little seed

A keltető / The incubator

magok a földben / seeds in the soil

Ezek is érdekelhetnek

Amikor a ruha teszi az ékszert

Itt az idő, hogy vibráló színekben tündökölj! Felejtsd el azokat a színharmóniákra vonatkozó szabályokat, amiket korábban hallottál, légy merész. Talán nem is gondolnád, hogy például egy megfelelő színű fülbevaló milyen mértékben tudja feldobni a ruhát...

Paloma azt jelenti: galamb. Nekem sok minden mást is jelent.

A név kötelez – szokták mondani. Szeretném hinni, hogy így van. A Paloma kollekció a Paloma Artspace Művészudvar 10. születésnapjára készült. A Paloma Artspace – mely számos hazai tervezőnek ad otthont – pontosan 10 éve, májusban...

Akinek van mit megköszönni

Közeleg az év vége, a ballagások,  pedagógusnap és már érkeznek az első megrendelések hozzám azoktól, akik a kedvenc tanárok munkáját szeretnék megköszönni egy emlékezetes ékszerrel. Ilyenkor nekem is eszembe jutnak azok az oktatók, akik segítettek...

Heti kedvenc

Madarak naplementében – ezüst nya..

Elkapott pillanatok: a távozó madarakat elnyeli a lemenő Nap. 

925-ös finomságú ezüstből készült medál lemenő Nappal és aranyozott madarakkal.

A nyakláncot megrendelés esetén készítem el: körülbelül 2 hét a készítési idő. 

Mérete:

* a lánc 45 cm hosszú, de kérhető más hosszúsággal is
* a medál 3 cm hosszú

 

Szállítás:
* Az ékszereket bélelt dobozban szállítom, pufi borítékban, elsőbbséggel.
* Ha szeretnél ajándékcsomagolást, akkor kérlek, azt jelezd előre.

Megnézem

NE MARADJ LE A LEGÚJABB AKCIÓKRÓL!

Nagyon ritkán küldök levelet, de azt megéri elolvasni.