Barion Pixel

1053, Budapest Kossuth Lajos utca 14-16. PART Studio az udvarban. Nyitva: H-P: 11:00-19:00, Szo: 10-14.

1053, Budapest Kossuth Lajos utca 14-16. PART Studio az udvarban
Nyitva: H-P: 11:00-19:00, Szo: 10-14.

Keresés
Close this search box.

Vadjutka textil: Ősök / Vadjutka textile: Ancestors

vadjutka textil ősök: patai janka

Vadjutka textil: Ősök / Vadjutka textile: Ancestors

Scroll down for English text!

Stein Jancsika és Patai Janka. Nagypapám és dédnagymamám. Jancsika 1908-ban született és a teljes huszadik század átvonult rajta, mint oly sok kortársán. Kapott kalácsot a Tanácsköztársaság alatt, átvészelte az első világháborút, textilkereskedést tanult, munkaszolgálatos lett, megnősült és kislánya született, államosították kendőboltját, majd később újra államosították egy másik kendőboltját. Árult a Lehel piacon, majd autóbaleset érte, de rendszerváltáskor még mindig árult a Lehel piacon.

Patai Janka korábban, 1885-ben született és Jancsika későbbi feleségének, Magdának anyukája. Sokat nem tudok róla, ám egy biztos: abban az évben ismerte meg férjét, Izidort, amikor Jancsika született. “Mert szerencséssé a bátorság tesz, míg szívünkből szeretünk, ki nem vész…” írta Izidor egy szerelmes versében Jankának.

Az egész egy családfakutatással indult, húgom egyik projektjeként. Előtúrtunk rengeteg régi képet, nézegettük őket, rakosgattuk a múlt, a családtagok életének darabkáit, párosítgattam a szereplőket. Janka szép nő volt, Jancsika édes kisfiú. Aztán lassan, ahogy a kirakós darabjai egy idő után összecsúsznak, összeállt bennem is:  szeretem őket, a múltat, miért is ne lehetne őket összekapcsolni egy másik dologgal, amit szeretek: a textilékszerekkel.

A Jancsika és Janka textilek kétféle mintában (nagymintás és aprómintás) és négyféle színben léteznek: lazac színű, acélkék, tört fehér és tejeskávé színekben, hogy legyen modernebb és századelős hangulatú is.

Dédnagymamáról, egy kétéves kisfiúról, aki később nagypapa lett, a századelőről, egy másik korról szól az első saját textilem. Két évvel ezelőtt fordult meg először a fejemben, hogy saját textilt szeretnék, és most itt van, a lehető legsajátabb: az őseim. (Képek az angol szöveg után.)

Megtekinthetőek a Madách téri boltomban, illetve az online boltban. Mindemellett a színek variálhatóak, megrendelhetőek.

****

Jancsika Stein and Janka Patai. My grandfather, and my great grandmother. Jancsika was born in 1908, and the enire Eastern European 20th century went through him. He got soft bread under the first communist regime in 1919, then he became a textile agent. He was a labor serviceman during WWII, and after surviving it he met his wife, and had a little daughter (my mother). His small scarf shop was socialized, and socialized later again. After having a major car accident, the system change in 1989 found him still selling scarves at a central market in Budapest.

Janka Patai was my mother of my grandmather. I dont know too much about her – except that she was born in 1885 -, but one fact is for sure: she met her husband in 1908, when Jancsika, her daughter’s later husband was born.

The whole thing started with my sister’s genealogy project. We were looking for old photos, trying to put together the puzzles of our family’s history. Janka was a beautiful woman, and Jancsika was a cute little kid. Slowly the puzzles started to get together inside me: I love the old photos of my family, so why not connect it with another thing I like: jewelry.

I designed two types of fabrics (bigger and smaller patterns) in four colors: ivory, cafe au lait, salmon and steel blue for either being in the mood for vintage look, or a more modern style.

My very first textile design is about a great grandmother, a 2-year-old little boy, who later became my grandfather. I first thought of having an own fabric two years ago, and now it is here with something which is truly mine: my ancestors.

Take a look at them in my etsy shop! Also, color shades are variable, and you can order from any of the designs.

vadjutka textile ancestors, janka

vadjutka textil ősök, jancsika gyűrű

design ékszer vadjutka janka fülbevaló

design jewelry vadjutka jancsi earrings

bedugós fülbevaló vadjutka / ear studs

ősök kitűzők / ancestors brooch vadjutka

ancestors brooch: jancsika / ősök kitűző: jancsika

design ékszer ősök textil: jancsika nyaklánc

design jewelry vadjutka ancestors textile: jancsika necklace

ősök textil vadjutka: janka nyaklánc

ancestors textile vadjutka design jewelry: janka necklace

janka design nyaklánc vadjutka ősök textil

Ezek is érdekelhetnek

Nyaraláskor is őrizd meg a stílusodat!

Praktikus tanácsok nyári ékszer-viseléshez Az év egyik legjobb időszaka ez, amikor egy időre hátrahagyod a hétköznapokat és ünnepelheted az életet! Amikor pakolod a bőröndödet, ne felejtsd otthon a kedvenc ékszereidet sem, hiszen ugyanúgy öltöztet, mint...

Amikor a ruha teszi az ékszert

Itt az idő, hogy vibráló színekben tündökölj! Felejtsd el azokat a színharmóniákra vonatkozó szabályokat, amiket korábban hallottál, légy merész. Talán nem is gondolnád, hogy például egy megfelelő színű fülbevaló milyen mértékben tudja feldobni a ruhát...

Paloma azt jelenti: galamb. Nekem sok minden mást is jelent.

A név kötelez – szokták mondani. Szeretném hinni, hogy így van. A Paloma kollekció a Paloma Artspace Művészudvar 10. születésnapjára készült. A Paloma Artspace – mely számos hazai tervezőnek ad otthont – pontosan 10 éve, májusban...

Heti kedvenc

Madarak naplementében – ezüst nya..

Elkapott pillanatok: a távozó madarakat elnyeli a lemenő Nap. 

925-ös finomságú ezüstből készült medál lemenő Nappal és aranyozott madarakkal.

A nyakláncot megrendelés esetén készítem el: körülbelül 2 hét a készítési idő. 

Mérete:

* a lánc 45 cm hosszú, de kérhető más hosszúsággal is
* a medál 3 cm hosszú

 

Szállítás:
* Az ékszereket bélelt dobozban szállítom, pufi borítékban, elsőbbséggel.
* Ha szeretnél ajándékcsomagolást, akkor kérlek, azt jelezd előre.

Megnézem

NE MARADJ LE A LEGÚJABB AKCIÓKRÓL!

Nagyon ritkán küldök levelet, de azt megéri elolvasni.